Vanmorgen stond ik om 07:30 in Teuge bij de Hangaar als Meester Gijs externe partijen van de Veluwse Onderwijsgroep te ontvangen. Mijn tijdelijke leerlingen (op leeftijd) kwamen van onder andere een pabo, een basisschool, een hbo, maar ook de onderwijsinspectie, de Raad van Toezicht en bijvoorbeeld een kinderopvang waren vertegenwoordigd.

blog 20
Het doel van de ochtend was dat deze partijen door de voorzitter van CvB, Wim Hoetmer werden geïnformeerd over het nieuwe strategische plan 2014-2018. Als kick off mocht ik een half uur lesgeven, waarna Dhr. Hoetmer het woord nam en daarna een whiteboard animatie liet zien zoals we die kennen van Ken Robinson. Deze geweldige video liet aan de hand van een dynamische animatie zien waar de organisatie voor staat en hoe ze haar doelen wilt realiseren. Erg inspirerend. Afsluitend zouden we beneden in het restaurant een ontbijtje nuttigen.

Maar de echte winnaar is de leerling.

Ik had mijn les natuurlijk iets beter voorbereid dan dat ik dat normaal gesproken doe. Aan de inhoud was weinig veranderd. Ik had groepjes gemaakt van de aanwezigen, ze ingevoerd in Classdojo en een grammatica onderwerp toegekend. Gezamenlijk waren de 8 groepen verantwoordelijk voor de correctie van een 3-pagina tellende Engelse tekst over innovatief onderwijs. Via meestergijs, showdocument, scrumblr en Kahoot liet ik zien hoe je via een centrale introductie, instructie op maat, een sharing platform en een interactieve quiz een enorm activerende les kunt geven in het voortgezet onderwijs. Een les die niet alleen veel zelfstandige elementen bevat, maar ook motiveert en een docent sneller een beeld geeft hoe leerlingen het doen.
 
Voor de winnaar was er een zak Engelse drop. Voor mij waren er complimenten en verzoeken om dit ook eens op andere scholen in de regio te laten zien. Maar de echte winnaars zijn de leerlingen. Ik hoop dat collega’s zoals ik, die zich kwetsbaar opstellen door te delen waar ze in geloven, het onderwijs prikkelen met een visie op onderwijs die aansluit bij de 21ste eeuw. Als ik de whiteboard animatie mag geloven heeft de Veluwse Onderwijsgroep mooie ambities. Nu kijken hoe deze in de praktijk worden uitgezet, uitgevoerd en ondersteund. Spannende tijden.