We mailen ons suf. Tot op het punt dat best flinke verzoeken ook via de mail worden gevraagd. Niet langer loopt zo iemand naar je toe en stelt je een vraag waarop je kunt reageren, maar krijg je een mail waarop je alleen nog maar ja of nee hoeft te zeggen. De binaire getallen die letters en woorden worden op het toetsenboord van mijn collega’s zijn mijn nieuwe aanjagers.

The matrix has caught me!

Per dag ontvang ik zo’n 10 tot 15 mailtjes en dat is niks vergeleken bij teamleiders en directie die vanuit veel meer windrichtingen worden bestookt met digitale vragen, opmerkingen, verzoeken en uitnodigingen. Veel mailtjes kun je ter kennisgeving aannemen, maar op de meeste zal je moeten reageren. De een reageert vrij snel, de ander parkeert de mail een paar dagen en weer een ander reageert niet en wacht op de face-to-face benadering. Deze laatste benadering heeft mijn voorkeur.

De face-to-face benadering is wanneer persoon A persoon B opzoekt. Persoon A heeft dan een vraag, opmerking of verzoek voor persoon B en stelt deze terwijl hij/zij persoon B aankijkt (zodanig dat persoon B ook doorheeft dat hij/zij wordt aangekeken). Voor de boodschap kan een vriendelijke groet, een korte aanraking of grapje de inleiding zijn naar de boodschap. Via een dialoog waarbij zowel A als B het initiatief neemt komt A uiteindelijk alsnog uit bij zijn/haar vraag, opmerking of verzoek. Het voordeel van deze onorthodoxe wijze van handelen is dat het de menselijke interactie stimuleert. Een blik in de ogen van de ander, aanraking met hand of elleboog en het schuiven van de voeten om elkaar heen dragen bij aan een euforisch gevoel van sociaal samenwerken en geeft betekenis.

blog 19

Voorbeelden van face-to-face gesprekken

Het zal de echte homo oeconomicus al zijn opgevallen dat wanneer je iets gedaan wilt krijgen deze face-to-face benadering het beste werkt. Helaas is er voor velen niet altijd tijd om de betreffende docent te zoeken. Soms omdat deze al erg druk is, druk, druk, druk. (Theo Maassen zei ooit: “Als je echt zo druk bent, kun je het maar één keer zeggen!”) Maar soms simpelweg omdat je collega niet op de dagen werkt dat je zelf werkt. Toch zou ik iedereen willen adviseren minder te mailen en veel meer elkaar in de ogen te kijken.